Kategorie: Wszystkie | Obiad | Pieczywo | Ryba | Śniadanie/Kolacja
RSS
wtorek, 13 marca 2012
Filet z łososia w ziołkach z czosnkiem i cytryną + sos jogurtowo - musztardowy

 

 

Składniki:

Filet z łososia (u mnie 250g, promocja w Biedronce),

Kilka plastrów cytryny,

2 ząbki czosnku,

Pietruszka,

Koperek,

Przyprawa do ryb,

 

Sos:

2 łyżki jogurtu,

2 łyżeczki musztardy,

ewentualnie można dodać koperek albo pietruszkę,

 

Przygotowanie:

Filet z łososia myjemy, jeśli posiada, odcinamy skórę. Przyprawiamy go przyprawą do ryb, pietruszką i koperkiem. Obieramy czosnek, cytrynę myjemy i kroimy kilka plastrów. Układamy na łososiu i pod łososiem.  

Jeżeli chodzi o upieczenie łososia, sprawdziłam dwa sposoby. Jeden to grill elektryczny (15min) - tutaj łosoś upiekł się szybciej, niż w piekarniku (30min) i przypaliło mi cytrynę z pod spodu. Przypominam,że na stancji mam piekarnik gazowy, który pozostawia wiele do życzenia. 

 

 Składniki sosu łączymy ze sobą, ewentualnie dodajemy posiekane zioła.

 

 

 

 

Przed zapieczeniem na grillu

 

 

 

 

Smacznego!

Tagi: obiad ryba
09:07, acquaesale123 , Ryba
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 lutego 2012
Kebab dukana

Mam straszne wyrzuty sumienia,że tak rzadko dodaję przepisy, dlatego dzisiaj umieszczę jeszcze jedną propozycję dukanowską - którą wypróbowałam tydzień temu - DUKANOWSKI KEBAB :)

 

 

 

Składniki (na jednego kebaba):

(ciasto):

3 łyżki otrąb (2 owsianych, 1 pszennych),

jedno jajko,

2-3 łyżki serka homo light albo serka twarogowego, np. President,

czosnek granulowany,

(farsz):

pojedyncza pierś z kurczaka,

pół papryki czerwonej,

czerwona cebula,

ogórek,

pomidor,

przyprawa kebab albo kebab/gyros,

1 łyżka serka homo,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

przyprawa Tzatziki,

 

PRZYGOTOWANIE:

Otręby mieszamy z pozostałymi składnikami tak, by ciasto nie było zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy koło i pieczemy przez 20 minut w temp. 170'C. 

Pierś kroimy w paski lub większe kostki, posypujemy przyprawą gyros i podsmażamy na teflonie.
Serek homo, jogurt i przyprawę Tzatziki łączmy - to będzie nas sos do kebaba.

Warzywa kroimy w paski, kostkę lub ćwiartki - to zależy wyłącznie od naszego humoru ;)

Gotowe ciasto wyciągamy, nakładamy mięso, warzywa, polewamy wszystko naszym sosem. O ile to możliwe placek składamy na pół.

 



Smacznego!

Tagi: faza II obiad
15:26, acquaesale123 , Obiad
Link Komentarze (1) »
Ryba zapiekana w cytrynie i pomidorach

Witajcie. Dzisiaj na obiad proponuję rybę zapiekaną z plasterkami cytryny i pomidorze. Nie wiem dlaczego nie dodałam do ryby cebulki, a może zapomniałam o niej dlatego, że byłam bardzo głodna? Wiem jednak to, że na pewno nie raz wrócę do tego dania i za każdym razem spróbuję go jeszcze bardziej urozmaicić.

 

Składniki:

3-4 filety ryby (ja użyłam biedronkowej Pangi),

cytryna,

pomidor,

natka pietruszki,

pieprz cytrynowy, kminek, koperek, sól,

 

 

Przygotowanie:

Rybę odmrażamy i posypujemy przyprawami. Układamy na folii aluminiowej, na każdy filet kładziemy po 2 plasterki cytryny, a pomiędzy rybę układamy plastry pokrojonego pomidorka. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Zamykamy folię i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pieczemy w 170'C.


 

Smacznego!

Tagi: ryba
15:14, acquaesale123 , Ryba
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 lutego 2012
Omlet i placuszki z nutellą Dukana! :)

Uwierzcie mi, że wczoraj miałam taką ochotę na coś słodkiego,że byłam gotowa zerwać dietę i  rzucić się na pączka z toffi. Byłam tak wściekła - że nie mam w domu nic dukanowskiego i słodkiego, dopóki nie przypomniałam sobie o przepisie od Masuski!

Pyszota, pychotka, pyszniutka! A raczej pyszniutkie placuszki, a nutella - umarłam! :) masuska  - dzięki!

Nie ma co gadać - podaję przepis  i zachęcam do jak najszybszego spróbowania

 

 

SKŁADNIKI (1 porcja - mi wyszły 4 placuszki i jeden omlet):
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 białka
1 żółtko
2 łyżki mleka
2 łyżeczki słodziku w płynie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Skrobię kukurydzianą, żółtko, słodzik i mleko wymieszać. Ubić dwa białka i delikatnie je wymieszać z żółtkową masą. Rozgrzać mocno teflonową patelnię. Na patelni formować grube placuszki o średnicy ok. 10 cm. Smażyć troszkę ponad minutę po z każdej ze stron (aż łatwo je będzie przewrócić). Nasze placki po zdjęciu z patelni trochę opadną.

Następnie układać je jeden na drugim, przekładając łyżeczką polewy czekoladowej. Na wierzchu też polać naszą polewą. Zjeść od razu!

Nutella
1 łyżeczka kakao w proszku (odtłuszczonego)
1 łyżeczka mleka w proszku (odtłuszczonego)
1 łyżka słodzika w płynie
aromat śmietankowy
1 żółtko 

I omlecik

 

Smacznego!

piątek, 03 lutego 2012
Medaliony z indyka w sosie

Jestem, jestem. Na szczęście sesja już za mną, więc całkowicie mogę oddać się gotowaniu ;) Na początek obiecany przepis na medaliony z indyka.

 

Składniki:

4-5 medalionów z indyka,

300 g pieczarek,

cebula,

włoszczyzna,

odtłuszczona kostka rosołowa,

brokuły,

2 łyżeczki mąki kukurydzianej (do zagęszczenia sosu),

2 ząbki czosnku,

jogurt naturalny (kilka kleksów),

pieprz,ziele angielskie,liść laurowy,przyprawa do drobiu

 

Przygotowanie:

Medaliony przyprawiamy przyprawą do drobiu i odkładamy do lodówki. Z pokrojonej włoszczyzny i kostki rosołowej gotujemy bulion. Pieczarki z cebulką kroimy w kostkę. Medaliony wrzucamy na rozgrzany teflon i podsmażamy z dwóch stron. Wrzucamy medaliony do gotującego się wywaru. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy medaliony wrzucamy cebulę i pieczarki i podlewamy odrobioną wody. Dodajemy do garnka z mięskiem i wywarem. Wszystko gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Jeśli sos będzie za rzadki, w niewielkiej ilości wody (albo bulionu) rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki i wlewamy do garnka.

 

Jeżeli ktoś nie lubi sosu z warzywami w kostkę, możemy wyjąć mięsko a sos zmiksować.

Brokuły gotujemy w oddzielnym garnku, aż będą miękkie. Wykładamy dookoła medalionów z sosem i skrapiamy jogurtem (lub sosem czosnkowym) ;)

 



Oczywiście zamiast brokuł, możemy użyć dowolnych, ulubionych warzyw :)

 

Te trójkąty to nazwana przeze mnie DUKANOWSKA PITA ;) Zastępuje mi ziemniaki czy kawałek chleba :) Zrobiona jest na zasadzie ciasta do pizzy, który publikowałam już wcześniej

 

Smacznego!

Tagi: obiad
21:34, acquaesale123 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 stycznia 2012
Sesja, sesja... Mało czasu na gotowanie

Witam!

 

Sesja w pełni. Nie mam czasu na wstawianie przepisów - choć oczywiście zdarza mi się gotować. Mam pełno zdjęć na telefonie ze swoich kulinarnych wyczynów, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Obiecuję, że wrócę do Was jeszcze w tym tygodniu!

 

Pozdrawiam!

 

 

Pojawią się na pewno medaliony z indyka i pierś z kurczaka oraz produkty, który każdy Dukanowicz powinien mieć w swojej lodówce :)

09:55, acquaesale123
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 stycznia 2012
pizza dukana! wyśmienita! :)

Wczoraj nie dałam już rady napisać przepisu pizzy. Nie zdążyłam zrobić nawet zdjęcia całego dania, bo wyglądała tak apetycznie, że mój mężczyzna (nie jest na diecie) nie mógł się powstrzymać :)

 

Składniki:

ciasto:

3 łyżki otrębów (2 owsianych, 1 przennych)

2 czubate łyżki serka homo (ja dałam twarogowy emilki)

1 jajo,

sól,

 

farsz:

2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

mała cebula,

2-3 pieczarki,

mała papryka,

kilka plastrów chudej szynki (ja dałam z kurczaka),

serek wiejski 150g,

2 małe ogórki kiszone,

zioła prowansalskie,

czosnek granulowany,

 

Przygotowanie:

Otręby mieszamy z jajkiem, serkiem i solą. Ciasto nie powinno być gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nie spód naszej pizzy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika 200'C.

Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi.

Kiedy ciasto będzie gotowe, smarujemy je przecierem pomidorowym i posypujemy czosnkiem. Wykładamy warzywa z patelni. Kładziemy plastry szynki, serek wiejski i pokrojone w kostki korniszony. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 10 minut.

 

Smacznego!

środa, 18 stycznia 2012
pizza dukana

Mam! W końcu znalazłam idealne, dukanowskie ciasto na pizzę! ;) Dzisiaj wieczorem wpis z przepisem!

 

Pozdrawiam!

17:40, acquaesale123
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 stycznia 2012
sałatka z tuńczykiem, jajkiem, serkiem wiejskim...

Witam,

ostatnio na kolację miałam dość jedzenia już placuszków, owsianki więc postawiłam na sałatkę. Miałam akurat PW więc dodałam do sałatki walające się po lodówce warzywa. Sałatka była pycha! Warto robić jej mniej, bądź zjeść wszystko od razu, ponieważ od serka wiejskiego i warzyw będzie zbierać się woda.

 

Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym,

3-4 łyżki serka wiejskiego lekkiego,

2 ugotowane na twardo jajka,

opcjonalnie: warzywa (ja dałam cukinię, pomidora),

szczypiorek

pieprz, sól,

 

Jajka gotujemy na twardo. Po wystygnięciu obieramy i kroimy na kawałeczki. Z tuńczyka odlewamy zalewę, dodajemy jajka, serek wiejski, (warzywa) jeśli mamy dzień PW. Sałatkę przyprawiamy solą, pieprzem, można użyć swoich ulubionych ziół. Dokładnie mieszamy, na górę kładziemy pokrojony szczypiorek.

 

I sałatka gotowa:

 

 

Smacznego!


 


 

wtorek, 10 stycznia 2012
Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Dzień dobry,

dzisiaj proponuję bardzo smaczne pulpeciki w sosie pieczarkowym.

 

Składniki:

500g mięsa mielonego z indyka,

1 jajko,

łyżka otrębów owsianych,

10 pieczarek,

kostka rosołowa,

mała cebula czerwona,

pieprz, sól,

sos sojowo - grzybowy,

3-4 łyżeczki mąki kukurydzianej,

pietruszka,

 

Mięso mielone mieszamy z jajkiem (ja nie użyłam jajka, ponieważ mięso po odmrożeniu było bardzo mokre), dodajemy łyżkę otrębów, przyprawy (sól, pieprz, sos sojowo-grzybowy) i cebulę pokrojoną w kostkę. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. W tym czasie wlewamy do garnka litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Pieczarki kroimy, podsmażamy na patelni, aż grzyby puszczą pierwsze soki. Pieczarki przekładamy do garnka z rozpuszczoną kostką rosołową. Wyjmujemy mięso z lodówki i formujemy małe pulpeciki. Wszystko gotujemy przez około 10- 15 minut. W szklance, napełnionej do połowy wodą, rozpuszczamy mąkę kukurydzianą i wlewamy do naszych pulpetów. Gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji sosu. 5 minut przed zakończeniem gotowania, proponuję wkroić kilka gałązek pietruszki i dodać do pulpecików.

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

Tagi: II faza obiad
18:07, acquaesale123 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3